Bloggen

~ senaste från Crevi Retorik ~

Alla vill vi bli bekrätade i olika doser. Om du vill bidra till en roligare och trivsammare jobbstart behöver du dosera bekräftelse.  Retorikens begrepp "movere" betyder att beröra samt "pathos" att skapa känsla. Det är just detta du sprider när du använder tipsen nedan. Vad väljer du :-(  ELLER  :-) ?

 1. :-( Gå förbi kollegan med blicken på allt annat än just kollegan ELLER  :-) Stanna upp, se kollegan i ögonen och småprata
 2. :-( Ha ett stoneface när du hälsar ELLER :-) Lee / dra på mungiporna när du hälsar
 3. :-( Prata bara med den du gillar mest ELLER :-) Inkludera alla när du pratar med flera 
 4. :-( Säg att du inte hälsar i hand pga corona ELLER :-) Bestäm dig för vilket sätt du hälsar, ersätt handslaget med en trevlig gest!
 5. :-( Säg något slentriant som "Jahha nu är man tillbaka med ett suck ELLER :-) Ha en lista av trevliga artighetsfraser: roligt att se dig, hoppas att du hade en fin semester, känns bra att vara tillbaka, du ser utvilad/pigg ut etc.
 6. :-( Prata bara om hur DU har haft det - gärna detaljerat ELLER :-) Börja med att ställa frågan till kollegan och bekräfta med hummanden och följdfrågor
 7. :-) Gå själv till kaffeautomaten och ta en kopp till bara dig ELLER :-) Erbjud att hämta en kopp till kollegan eller gå tillsammans och fika

   Allt gott från Nina Buchaus, retorikkonsult och föreläsare

 

 

 

 


 

Att presentera siffror och statistik – begripligt!

Vår hjärna och vårt sätt att forma uppfattningar älskar det konkreta och specifika, samtidigt som det har svårt för det abstrakta. Siffror och statisktik kan bli väldigt abstrakt. Ett vanligt misstag är att du som förmedlar detta har jobbat fram resultatet och har benkoll.  Men … din lyssnare får höra och se detta eventuellt för första gången.

Här kommer fem tips till begripligare fakta:

 1. Berätta bakgrunden:förmedla viktig fakta för att lyssnaren ska förstå dina siffror. Berätta gärna syftet med siffrorna, hur du har tagit fram den, vad de ska visa. 
 1. Förklara Y- och X-axeln– vad visar axlarna? Linjer i olika färger? Förklara skillnaderna! Skapa rätt föru
 1. Sätt din siffra i relation till något annat som lyssnaren kan relatera till: t ex: ”30% av dessa personer har ingen behörighet, det vill säga att vi har cirka 240 personer av våra 800 anställda som behöver utbildas. ”Jämför denna situation med en annan liknande situation. 
 1. Onödiga detaljer? Om det är något i din statistik eller med dina siffror som du tycker inte är viktig i ett sammanhang – säg det, så behöver inte lyssnaren ödsla energi på en onödig detalj. 
 1. Använd en metafor! Bilder konkretiserar. Om du använder ett cirkeldiagram kan cirkeln bli något annat: en tårta, en pizza. Använder du ett stapeldiagram kan staplarna t ex bli: pelare, hus, byggnader etc. 

 


 

10 säkra sätt att döda intresset

 1. Gå efter gamla meriter – förbered dig inte på vad du ska säga
 2. Prata alltid längre än du hade tänkt dig - dra över tiden
 3. Börja din mening med ehhh eller och ehhh
 4. Prata i cirklar, gå på stickspår och ta med massor med detaljer
 5. Håll endast ögonkontakt med dom du gillar extra mycket
 6. Ställ aldrig några frågor – och om du gör det - lyssna inte på svaret
 7. Prata med en monoton röst utan pauser 
 8. Skippa kroppsspråket! Det räcker att du rör på munnen
 9. Prata utifrån ditt egna perspektiv och prata mycket om dig själv
 10. Generalisera generöst: ”som ni alla vet, ”alla ni tycker … ”eller ”ingen av oss …”

 10  säkra sätt att väcka intresse 

 1. Ta dig alltid en tid att förbereda dig på vad du ska säga och hur 
 2. Klockan är ett hjälpmedel. Ha respekt för tiden: din tid och lyssnarnas tid
 3. Börja ditt budskap med något intresseväckande
 4. Håll en röd tråd. Håll dig till saken och ta med nödvändiga detaljer¨
 5. Skapa ögonkontakt med alla dina lyssnare – skapa relation
 6. Ställ frågor för att involvera och ta hand om svaren du får
 7. Uttryck dig på ett varierat sätt – håll pauser då och då: 3 sekunder
 8. Förstärk dina budskap med gester och bekräftande rörelser
 9. Anpassa ditt budskap efter mottagarens förväntningar och behov
 10. Inkludera alla genom att ta hänsyn till de olika känslorna och erfarenheterna


 

Vid livsfara kan vi tänka på ABC: Andning - Blödning - Chock till Cirkulation för att prioritera rätt vid livräddning. När du blir överumplad eller överraskad med en fråga, en synpunkt eller ett påhopp så kan du också tänka på ABC. 

Det är skönt att ha en rutiner och strategier, det skapar lugn och trygghet. När vi blir ifrågasatta och överraskade vill vi slippa att hoppa i galen tunna och svara för snabbt och oigenomtänkt. Vi vill vinna tid och vi vill vinna respekt - hur gör vi då? Jo, vi tänker ABC: 

 1. Andas och analysera - du har tid att ta ett djupt andetag på tre sekunder. Använd tystnaden till att tänka och försöka förstå vad personen sa - gå inte i affekt utan gå in i ett neutralt mood
 2. Bemöt och besvara - svara med en öppen fråga för att vinna tid:  t ex "Hur menar du?", "Vad tänker du på då?". Viktigt! Förstå innan du svarar. Är du helt säker på vad personen sa och hur du vill bemöta det så go for it!
 3. Chock till Cirkulation - om du kommer i chocktillstånd har du all rätt att INTE svara på påhoppet eller frågan. Vinn ännu mer tid och var proffsig och svara med: "Jag vill inte svara på detta nu" / "Den frågan hör inte hemma här" / "För att du ska få ett korrekt svar vill fundera på saken" 

 

presentation 


                 

Senaste blogginlägg

© 2020 Crevi Retorik AB. All Rights Reserved. by WebbMan.