Bloggen

~ senaste från Crevi Retorik ~

Pratar du problem eller pepp?

Är du medveten om hur du balanserar negativa och positiva budskap och signaler? Vi går mot en ljusare tid men har mycket mörker omkring oss. Då är det viktigt att lägga märke till ljusspringorna och synliggöra dem för dina kollegor och kunder. 

Ulf Christersson höll tal till nationen i samband med skolattentatet i Örebro och hade fin balans mellan det som gör ont och det som lindrar och ger tröst. Att hålla balansen är viktigt. Om vi penslar för mycket svarta drag tappar vi hoppet - om vi penslar för mycket pastell känns det käckt och klyschigt. 

10 tips till att hålla balansen i prat, möten och presentationer

  1. Lägg upp en agenda som har en balans mellan allvar och glädje: Börja din presentation med att presentera agendan och förklara att du kommer att ta upp både utmaningar och positiva aspekter. Detta sätter tonen för ett balanserat innehåll.
  2. Säg peppande ord: När du pratar om framgångar eller positiva aspekter, använd uttryck som :"Vi gör det här tillsammans!", "Vi klarar det här!", eller "Efter regn kommer solsken" för att motivera och inspirera dina kollegor och kunder.
  3. Säg tuffa och allvarsamma ord: När du diskuterar utmaningar eller svårigheter, använd uttryck som "Baksidan är ...", "Ett tufft och krävande arbete", eller "Det är turbulent" för att visa att du tar situationen på allvar.
  4. Variera din röst: Använd en allvarsam röst genom att gå ner i tonläge när du pratar om svåra ämnen, och en motiverande röst genom att gå upp i tonläge när du pratar om positiva ämnen.
  5. Visa med ansiktet om du menar allvar eller glädje: Använd ditt ansiktsuttryck för att förstärka ditt budskap. Glöm inte att dina ögon också kan visa dessa känslor.
  6. Använd öppet och energifullt kroppsspråk: Visa positiv energi genom att använda öppet och energifullt kroppsspråk, och visa allvarsam energi genom att använda beslutsamt och stillsamt kroppsspråk.
  7. Håll balansen mellan positiv och negativ feedback: När du ger feedback, se till att balansera kritik med positiva kommentarer. Till exempel, om du ska ge kritik, säg också något positivt om personens arbete.
  8. Presentera dina positiva skäl för mottagaren: När du argumenterar, förklara vad som är positivt för mottagaren, till exempel "What’s in it for them?"
  9. Presentera också det som kan upplevas som negativt: När du argumenterar, presentera även de negativa aspekterna och förklara hur du/ni tänker hantera dem.
  10. Avsluta möten med en uppmaning till handling - och pepp: Avsluta din presentation med ett positivt och motiverande budskap för att lämna dina kollegor och kunder med en känsla av hopp och värme - men glöm inte att du nu också har sista chansen att uppmana till något viktigt som ska göras!


    Nina Buchaus Crevi Retorik 2025

Foto: Marie-Therese Karlberg


Senaste blogginlägg