Bloggen

~ senaste från Crevi Retorik ~

Sätt punkt!

Att avsluta snyggt är en konst. Det räcker inte med att säga "Ja, det var allt jag hade att säga" eller Sååå, nu var det slut".

 Visa respekt för ditt budskap, för dina lyssnare och inte minst för dig som talare. Fem vanliga misstag när vi ska avsluta och sätta punkt:

  1. Vi kommer aldrig till punkt utan vi pratar på
  2. Vi pratar för fort för att ha det sagt
  3. Vi planerar inte för att avsluta utan gör det spontant utan eftertanke
  4. Vi pratar för tyst i slutet av buskapet/meningen så lyssnaren inte hör vad vi säger
  5. Vi förminskar budskapet genom att signalera osäkerhet och otrygghet med kroppen

Fem tips till snygga och säkra slut:

  1. Tiden: När det är dags att sätta punkt - gör det! Korta ner det du hade tänkt och säga. Ha respekt för andras klockor och agendor - och din egna!
  2. Snygga ord: Visa artighet och välvilja. Använd slutord som: "Tack!", "Jag önskar er en fin kväll", "Bra jobbat alla!", "Allt gott!", "Lycka till!"
  3. Planerade ord: Om du har tid att förbereda en avslutning gör det med finess. Tänk ut ett slutbudskap som knyter ihop allt det du har sagt. Här kan du passa på att väcka känsla och sätta fart på lyssnarna genom att uppmana till handling!
  4. Rätt ton: Avslutningstonen har en psykologisk effekt för dig som talare, för ditt budskap och för dina åhörare. Gå ner i ton när du vill skapa känsla av ”tyngd” – sista meningen eller sista ordet. Använd ”röstregistrets källare” för att få rätt ton – en mörk ton.
  5. Punkt med kroppen: Visa med din kropp, mimik och ögonkontakt att det är slut. Sitt eller stå stilla och visa ett lugn. Använd gärna en avlslutningsgest; en sammlande gest.

 


Nina är fil. kand. i retorik. Certifierad i NLP Master Practioner, Effective Charismatic Leadership och Group Dynamics för Michael Grinder, USA. Utbildning inom pedagogisk drama och röstutveckling SMI Stockholm. Hon har ett coachande förhållningssätt som utbildare. Ninas utbildningserfarenhet har hon skaffat på SAS Flight Academy där hon jobbade som instruktör och senare tid som utbildningskonsult.

Nina Buchaus

Senaste blogginlägg