Nu ser vi fram emot att inta scenen

Ethos, logos och pathos. Margaret Thatcher, Olof Palme och Barack Obama. Ord och namn som associeras till retorik. Läran om konsten att övertyga enligt filosofen Aristoteles. En konst som fler av oss skulle behöva behärska för att bli lyssnade på och för ökade framgångar. I kursen "Säljande företagspresentationer" coachar retorikexperten Nina Buchaus sina deltagare med utgångspunkt från deras vardag.

Yvonne Eriksson och Ewa Zirkelbach jobbar båda med försäljning av Svea Ekonomis administrativa och finansiella tjänster. Tillsammans har de nyligen avslutat kursen "Säljande företagspresentationer" hos Nina Buchaus, som ger en rad olika retorikkurser och föreläsningar i det ena företaget Crevi Retorik.

- I vårt arbete genomför vi mindre och större presentationer i princip dagligen. Till exempel på kundmöten, frukostaseminarier och på kongresser. Vi har fått en hel del säljutbildningar men retorikkursen hos Nina Buchaus och Crevi Retorik tillförde något helt annat eftersom den uteslutande fokuserade på hur jag, efter mina förutsättningar, ska förmedla och nåt ut med mina budskap så bra som möjligt, säger Ewa Zirkelbach.

Egna presentationer

För att utbildningen ska ge så mycket som möjligt arbetar Nina Buchaus med utgångspunkt från kursdeltagarnas egna budskap och powerpoint-presentationer. Det sker både med och utan kamera. Att uttrycka sig tydligt är ett viktigt ledord. Tydligheten ska ramas in av pauser, specifika gester, kroppsspråk, ögonkontakt och en nyanserad röst som inte ber om ursäkt för sig. Gärna kryddat med metaforer och konkreta exempel.

- Jag var rätt så nervös vid första kurstillfället men Nina var riktigt duktig på att skapa en lugn och trygg atmosfär. Det var också bra att vi två som gick kursen känner varandra, det gjorde att vi lättare kunde diskutera hur vi kan uppfattas av publiken och ge varandra konstruktiv kritik, säger Yvonne Eriksson.

En kort tid efter kursen skulle Eva och Yvonne genomföra en presentation för en större publik på ett seminarium.

- Jag fick därför tillfälle att tidigt utnyttja det jag lärt mig. Det var väldigt roligt och jag kände mig helt klart säkrare - och mer levande. Jag ser faktiskt fram emot att inta scenen för en större publik snart igen, säger Yvonne med ett leende.

Ewa nickar och håller med: - Jag kände också stor skillnad - en större trygghet på scenen. Jag upplevde det som att jag fick extra positiv respons den här gången.

Men nu gäller det att hålla det vi lärt oss vid liv tills nästa gång. Retorik måste tränas regelbundet.