Att sluta med retorik

Skrivet av 
Publicerad i Ninas blogg

Vi diskuterar, vi pratar och vi framför information och budskap. Sen kommer vi till en fas när vi behöver sätta punkt. Att avsluta och runda av är en konst. De flesta flygolyckor händer vid start och landning. Det är likadant när man talar. Man behöver en bergsäker landning eller avslutning, med alla hjul i banan och en kort inbromsning. Retoriken ger dig fem snabba tips till snygga avslutningar muntligt som skriftligt:

  1. Planera i förväg in din avslutning (vad du ska säga och inte säga) och ge den fem minuter i schemat. 
  2. Säg ord som ger signaler om att du närmar dig slutet: "sammanfattningsvis", "avslutningsvis", "i slutet av det här mötet", "en kort summering innan vi avslutar". 
  3. Sammanfatta det viktigaste du har sagt, det viktigaste ni har kommit fram till, det som ska göras. Dela in dina "viktigaste" i tre punkter så det blir tydligt!
  4. Ta det lugnt! Låt din avslutning inte springa i väg. Glöm inte att pausa och tala långsamt.
  5. Tacka och skapa en känsla ett pathos i de sista orden du säger, planera dem i förväg!

Författare: Nina Buchaus 

 

 

 

Läs 2405 gånger Senast ändrad torsdag 31 mar 2016
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Nina Buchaus

Nina Buchaus. Nina är fil. kand. i retorik. Certifierad i NLP Master Practioner, Effective Charismatic Leadership och Group Dynamics för Michael Grinder, USA. Utbildning inom pedagogisk drama och röstutveckling SMI Stockholm. Hon har ett coachande förhållningssätt som utbildare. Ninas utbildningserfarenhet har hon skaffat på SAS Flight Academy där hon jobbade som instruktör och senare tid som utbildningskonsult.

Senaste från Nina Buchaus

Relaterade artiklar (efter tagg)

Logga in för att kunna kommentera

Blogg nytt

Kommentarer

Om

Företaget startades 2007 av Nina Buchaus. Crevi Retoriks ambition är att rusta individer och företag i Retorik. Konkreta, specifika verktyg som utvecklar er muntliga kommunikation – från det lilla mötet till det stora mötet.

Social Media

Följ mig gärna på nedan sociala medier.

Facebook Twitter Youtube